torstai 22. lokakuuta 2009

Joko kiinteitä?

Tuolla yhdellä keskusteluforumilla tuli juttua kiinteiden syömisestä, ja rustailin sinne omia mietintöjä ja perusteluita siitä, miksi meillä olisi ajatuksena aloittaa kiinteiden ruokien syöminen jo tällä viikolla. Olisi ihan kiva kuulla jotain kommenttia aiheesta, vielä ei soseita ole annettu, täysimetyksen jatkaminenkin puoleen vuoteen olisi mahdollista. Utareiden puolestahan se toimisi, mutta se mutta-faktori... 

- Jäppinen syö koko ajan kaikkea mahdollista pikkuapinan raivolla, mitä vain saa suuhunsa. Pelkään, että tämä on Se Herkkyyskausi, mitä moni vähän yli viiden kuukauden kieppeille mainostaa ja menee vielä ohi, jos ei siihen lähipäivinä jo reagoi. Pari viikkoa jo jatkunut näin maanisena. Seuraava herkkyyskausi tulee taas ties milloin. Vesi kupin reunasta hörpytettynä ainakin näyttäisi olevan ihan sikahyvää, kun sitä ollaan vähän kakan esiin houkuttelemiseksi annettu. Jäppinen myös katselee meitä kuin kerjäävä pikkukoira aina meidän syödessä, välillä liikkuu leukakin samaan tahtiin.  


- Jostain näin tutkimustuloksen, että alle puolivuotiaana aloitettuna jostain olisi hyvä saada jo vähän gluteenia. Minä en halua aloittaa Jäppisen syömisiä suoraan viljalla, enkä edes toisena tai kolmantenakaan tunkea vielä sitä puuroa. Jos viivytettäisiin kaikkia syömisiä sinne puoleen vuoteen, en uskaltaisi kovin pitkään maistattaa muita ennen jotain viljatuotetta. (kyllä, uskon myös suomalaisiin viljoihin osana ruokavaliota)

- Kun pullo ei kelpaa yhtään, mie olen ihan kiinni tuossa vauvassa koko aika. Enimmäkseen ihan jees, mutta hetkittäin pirun ahdistavaa. Poissa voi olla vain tissinkantaman ajan, ja jätkä on viime aikoina syönyt yötä päivää 2 tunnin välein. Nyt onneksi parina yönä on ollut se 8h syömättä, mutta tähän en jatkuvana trendinä luota pätkääkään. 

- Nyt voidaan todellakin aloittaa rauhassa, ei ole kiirettä saada nopeasti menemään ruokaa aterian kokoisia annoksia alas. Kun parisuhde näyttää olevan viimeisillään ja missään tapauksessa hoitovapaalle jääminen ei taloudellisesti ajatellen onnistu, sekä isän tapaamiset useampia tunteja kerralla että hoitopäivän ajan jossain muualla oleminen vaatisivat kohtuullisia määriä kiinteää ruokaa useamman kerran päivässä nautittuna. Korvikepulloa en haluaisi Jäpsylle antaa siinäkään vaiheessa, mutta voipi olla, ettei kokonaan välttely onnistu. Saadaan kuukausi lisää maistelu- ja totutteluaikaa, kun lähdetään nyt jo kokeilemaan. 

- Kukaan tässä lähiympäristössä ei tunnu tukevan ajatusta vielä jatkuvasta täysimetyksestä. Miestä ei ota kantaa mihinkään suuntaan, mutta neuvola antoi nihkeästi "luvan" viivyttää nyt tähänkin asti sitä kiinteiden aloitusta, ja suku lähinnä painostaa. Olisi helpompi jatkaa omalla linjalla, jos joku livetuttukin olisi sitä mieltä, että se on hyvä idea. Niin tyhmää kuin se onkin, tämäkin vaikuttaa...

- Lypsämällä ei enää irtoa kuin pieniä määriä maitoa kerralla. Korvikepulloa korvaavaa maitopulloa ei niin vain tehdä, jos tarve yllättää...

2 kommenttia:

noora kirjoitti...

Hmm, siinähän sitä mietittävää onkin. Meillä on nyt maistelut aloitettu hyvin rauhallisesti ja ilman paineita. Aloitettiin muutamasta syystä: lääkärineuvolassa suosittelivat, meillä on näin kaikki aika ja rauha maailmassa tutustua tähän syömistapaan ja uusiin makuihin, ja ennen kaikkea tuo herkkyysvaihe oli todella niin selkeästi päällä. Pikkumies seuraa niin tarkasti kun syödään, ja jopa aukaisee omaa suutaan odottaen äidin haarukkaa sinne, ja todella jyystää kaikkea suurella vimmalla, että pakkohan sille on jotain antaa:)
Ja kylläpä maistuukin hyvin! Hauskaa (ja sotkuista)on hyökätä kuin käärme lusikan kimppuun ja uusi lusikallinen on oltava valmiina sekunnin sadasosassa, tai sotku on vieläkin hirmuisempi!

Tissi on meillä kuitenkin se pääasiallinen ravinnonlähde, ja niin haluan sen pitääkin. Se jotenkin myös antaa rauhan siihen että lapsi tosiaan saa kaiken mitä tarvitsee, vaikka kiinteiden aloittelu olisi hyvin rauhallista ja tosiaan vasta sitä tutustumista. Tee niinkuin itsestäsi tuntuu parhaalta, jos teet painostuksen seurauksena jotakin, se taatusti harmittaa jälkeenpäin. Jos haluatte lykätä vielä kiinteitä, lykkäätte, ja jos aloitatte maistelun nyt, ei sen tarvitse tarkoittaa että imetys vähenisi tai loppuisi, jos haluatte jatkaa.
Ei tainnut minusta olla nyt kovin kovasti apua:/

Anni kirjoitti...

Mitä teille kuuluu? Oletteko aloitelleet kiinteiden syömistä ja miten on mennyt?
Blogissani on sinulle tunnustus.